Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Cattery la Ganjalina

merican Curl cattery

American Curl: Rasomschrijving

Geschiedenis:

De American Curl heeft een jonge geschiedenis en hij is dan ook nog erg exclusief.

De eerste Curl was een zwart langharig kitten van onbekende afstamming. dit poesje was een "aanlopertje" bij Joe en Grace Ruga in Lakewood , in Californië. Geboeid door haar ongebruikelijke oortjes namen ze haar op . Het poesje werd Shulamith genoemd, wat "zwart en aantrekkelijk" betekent. Alle American Curls stammen af van Shulamith, de stammoeder.

In december 1981 wierp Shulamith een nestje van vier kittens, waarvan er twee ook "kruloortjes" hadden. Joe en Grace Ruga raadpleegden een geneticus, die tot de conclusie kwam dat deze kruloren berustten op een dominant verervend gen.Erfelijke problemen in samenhang ermee werden niet geconstateerd.

Sinds 1983 worden American Curls selectief gefokt en op kattenshows uitgebracht. Ze groeien in aantal en populariteit. Het is een gezond ras dat in zowel lang- als in korthaar in alle kleuren en tekeningen worden erkend. In de Verenigde Staten gebeurde dat in 1985. Twee jaar later kreeg het ras kampioenschapsstatus. In Europa zijn er nog maar weinig American Curls.

Beschrijving:

Het lichaam van de American Curl is middelgroot en langwerpig. Hij is niet overdreven krachtig en gespierd. De kop is driehoekig, iets langer dan breed, met een rechte neus; de snuit is vierkant noch puntig. Deze sierlijke en alerte kat heeft een zachte en vriendelijke gezichtsuitdrukking. De ogen zijn walnootvormig en middelgroot. Elke oogkleur is erkend en hoeft niet bij een bepaalde vachtkleur te passen, behalve dat colourpoint (met siamese aftekening) blauwe ogen moeten hebben. De poten zijn middelmatig stevig en de voeten zijn middelgroot en rond. De staart is breed aan de aanzet, loopt uit in een punt en is ongeveer even lang als het lichaam. De Langhaar American Curl heeft een prachtige pluimstaart. Het meest opvallende aan de American Curl zijn de merkwaardige gekrulde oren. Als Curls worden geboren hebben ze rechte oren, die echter gedurende de eerste tien levensdagen naar achteren beginnen te krullen, tot de kittens ongeveer vier maanden oud zijn. Met de oren moet voorzichtig worden omgegaan - buig de oren nooit in een onnatuurlijke bocht, want dan kan het kraakbeen erin breken. De mate waarin de oren zijn gekruld is van veel belang voor showkatten. Het oor is minimaal 90° en maximaal 180° gebogen. Het kraakbeen moet vanaf de oorbasis tot op minstens een derde deel van het or stevig zijn; De oren zijn breed aan de basis en open. Ze moeten geleidelijk naar achteren buigen, zowel van voren of van achteren bezien. De oortoppen zijn rond en buigzaam. Omdat de curl het belangrijkste kenmerk van het ras is, staat in de standaard dat katten moeten worden gediskwalificeerd als de oren zover zijn doorgebogen dat ze de achterkant van de kop of het oor raken. Hetzelfde geldt voor rechte oren of oren waarvan de curl niet uniform is. De vacht van zowel de korthaar als langhaar is zacht en zijdeachtig met een slechts minimale ondervacht. Vachtverzorging is makkelijk, omdat het haar niet vervilt. Regelmatig kammen en indien noodzakelijk een bad, geven Curls een verzorgd uiterlijk.

Kleurslagen:

American Curls zijn er in alle kleuren en tekeningen. Er zijn er die een sneeuwwitte vacht en stralend blauwe ogen hebben of zilvertabby's met smaragdgroene ogen. Curls mogen worden gekruist met europese kortharen tot het jaar 2015. Daarom bestaan ze in allerlei kleurslagen, waaronder colourpoint, en hebben ze een fraaiste oogkleuren. Omdat hun unieke gekrulde oren ze bijzonder maken, zijn alle vacht- en oogkleuren en haarlengtes op shows toegestaan.

Temperament:

De schalkse American Curl is nieuwsgierig en vriendelijk. Hij houdt van mensen om zich heen en blijft zijn hele leven speels en kittenachtig. Curls zijn aanhankelijke, gelijkmatig en levendig van aard, en intelligent. Met nieuwe mensen sluiten ze snel een vriendschap.

Lichaam:

Oren:

Profiel:

Recent Photos

Newest Members

Recent Videos

Litter D and Indian Summer playing with a balloon

2785 views - 0 comments

Litter D 3 weeks old

2558 views - 0 comments

Litter C from QGC Paladija

5373 views - 10 comments

Litter C from QGC Paladija

2817 views - 1 comment